Přejít k hlavnímu obsahu
o podologii
29. 11. 2023
Nemoci

Rozhovor o podologii

Péče o nohy je důležitá nejen u dospělých. Pozornost je potřeba věnovat už těm nejmenším nožičkám. Proč nejsou ortopedické vložky univerzálním řešením, se dozvíte od fyzioterapeutky Soni Barvenčíkové.

  • Čím se podologie zabývá?

Podologie se zabývá péčí o nohy, a to ve dvou směrech – zdravotnickém a estetickém. Zdravotnický směr se zabývá vyšetřením chodidel a estetický směr je vlastně pedikérská odbornost. U nás ve Fyzionožce se věnujeme zdravotnickému směru, tzn. zabýváme se vyšetřením chodidel z fyzioterapeutického hlediska, hodnotíme funkci nohy ve statice a dynamice, hodnotíme pohybové stereotypy i další části těla. Vše si doplňujeme o přístrojové vyšetření, navrhujeme terapii, doporučujeme pomůcky a po zhodnocení stavu v případě potřeby zhotovujeme i individuální stélky, které doupravujeme pomocí klínků. V péči, nejen o nohy, je důležitá mezioborová spolupráce.

  • S jakými konkrétními potížemi se na vás mohou klienti (pacienti?) obracet?

Vyšetřujeme děti i dospělé. U dětí řešíme nejčastěji neideální postavení nohy v oblasti paty – valgozita, vbočené kotníky, hyperpronační syndrom, vtáčení špiček, zakopávání, chůzi po špičkách, bolesti v oblasti pat atd. Dospělí přicházejí s bolestí v různých částech nohy, řešíme vbočené palce, poruchy klenby příčné i podélné, plantární fascitida, patní ostruhy atd. Ke každému klientovi přistupujeme individuálně, klasické fyzioterapeutické vyšetření doplňujeme o vyšetření přístrojové.

  • Jak moc se to týká dětí?

V dnešní době stále více. Mnozí rodiče už se nespokojí jen s konstatováním, vaše dítě má ploché nohy, ale snaží se hledat informace, a jiné možnosti než jen co půl roku měnit ortopedické vložky za větší, bez většího terapeutického efektu.
Je stále více možností. Tím, že se věnujeme důkladně vyšetření, jsme schopni zhodnotit, zda stav je v pořádku. Znovu zhodnotíme stav po určité době, a řekneme si, jestli vývoj probíhá stále v normě, zda je potřeba dítě třeba za cca čtyři měsíce znovu překontrolovat nebo zda je potřeba problém začít řešit ihned, a ne jen vyčkávat.

  • Dá se mluvit ohledně zmíněných potíží o prevenci? Jak by měla vypadat?

Ano, můžeme mluvit i o prevenci, a to ve smyslu kontroly psychomotorického vývoje již u malých miminek. Nohy totiž pracují od narození, pohyb chodidel doprovází pohyb celého těla miminek. Často se totiž stává, že si rodiče začínají všímat nohou svých dětí, až když se začínají vertikalizovat, stoupat si a chodit. Problém však může vznikat již mnohem dříve. Edukací a osvětou v tomto směru lze zachytit a řešit patologii chodidla již mnohem dříve. Dále je důležité zdůrazňovat otužování chodidel, práci s nohama, správnou velikost oblečení, ponožek a výběr vhodné obuvi. Co se týče těla celkově, je vhodné nabízet dětem pestrý přirozený pohyb, který se v dnešní době často z našeho života vytrácí. 

  • Jaké metody a prostředky používáte?

Pokud za námi klient přijde, máme na něho vyhrazenu hodinu času, abychom stihli vyřešit a vyšetřit vše, co je potřeba. Po úvodním seznámení, rozhovoru a odebrání anamnézy pokračujeme fyzioterapeutickým vyšetřením, cílenými testy nejen na chodidlo. Využíváme podoskop, plantograf, digitální analýzu chůze s přístrojem Digitsole pro. K dispozici máme spoustu pomůcek, kterými lze terapii oživit, případně děti vtáhnout ke spolupráci. Terapii doplňujeme o tejpování či výrobu aktivní stélky. 

Soňa Barvenčíková

Mgr. Soňa Barvenčíková se věnuje „péči o nohy“ jako fyzioterapeutka ve studiu Fyzionožka. Jedním z hlavních cílů Fyzionožky je vzdělávání a předávání ucelených informací široké veřejnosti. Věnují se diagnostice a následné péči.

 


Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně